Landgoed Kasteelhoeve Cartils

Landgoed


“Landgoed Kasteelhoeve Cartils” ligt in het Eyserbeekdal vlak bij de monding van de Eyserbeek in de Geul bij Gulpen. De westgrens van het landgoed wordt gevormd door de N959 welke van Wijlre naar Wittem verloopt, in het oosten vormt de hoge talud van het voormalige NS-spoor en het Eyserbos de grens. Het landschap binnen het landgoed is sterk variërend en bestaat uit de kasteelhoeve, deels natte en droge natuurterreinen, botanische weilanden, struweelhagen, struweelranden, heggen en bosjes. In een holle weg, aan de noordzijde van het landgoed, liggen enkele dassenburchten. De Eyserbeek stroomt dwars door het landgoed heen waarbij de zuidelijke oever een stijlrand vormt. Samen met het vlakbij gelegen kasteel Cartils, welk eveneens in privé eigendom is, vormt landgoed kasteelhoeve Cartils een prachtig gelegen en onderhouden domein. Kasteelhoeve Cartils is een Rijksmonument en vormt daarnaast samen met kasteel Cartils sedert 1996 een beschermde historische buitenplaats.

Op 25 juni 2012 werd het Landgoed gerangschikt voor de natuurschoonwet.

Het landgoed is in eigendom van de familie Hupperichs welke hier woonachtig is sedert 1980 en het complex van kasteelhoeve en landerijen tot 2010 als agrarisch bedrijf exploiteerde. Na het beëindigen van het melkveebedrijf werd er bewust voor gekozen om de landerijen om te vormen tot natuurterreinen of door middel van agrarisch natuurbeheer te beheren.

Het landgoed heeft een oppervlakte van 33 hectare waarvan 14 hectare uit natuurterrein bestaat. Verder ingericht is het landgoed met bosjes, meidoornhagen, struweelhagen, fruitbomen en een amfibieënpoel.

Het landgoed is het hele jaar door opengesteld voor publiek, tussen zonsopgang en zonsondergang. Er lopen wandelpaden met op twee plekken banken, waar u heerlijk kunt genieten van het uitzicht. De gebouwen en erf van de kasteelhoeve zijn niet vrij toegankelijk daar zij privé bewoond worden door de familie Hupperichs doch de toegangswegen van en naar de kasteelhoeve zijn wel opengesteld en voeren u via een parkachtige tuin over het erf van de kasteelhoeve verder langs het kasteel Cartils en de hierbij behorende parken.

U bent van harte welkom op “Landgoed Kasteelhoeve Cartils”.